Artykuł poglądowy Słodkie i gorące serce osoby z cukrzycą typu 1 - Zozulińska, Dorota; Naskręt, Dariusz; Wierusz-Wysocka, Bogna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Choroba niedokrwienna serca jest główną przyczyną przedwczesnych zgonów w populacji osób z cukrzycą typu 1. Nasilona i bardziej agresywna miażdżyca wykazuje związek z czasem trwania cukrzycy, obecnością mikroangiopatii, nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią, paleniem papierosów, ale przede wszystkim z zawansowaną nefropatią cukrzycową i niewydolnością nerek. Hiperglikemia i proces zapalny odgrywają kluczową rolę w rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycowych. Artykuł poświęcony jest słodkiemu i gorącemu sercu, które przedwcześnie przestało bić.