Sonda redakcyjna Trociny z koszyka – co zostało po ogłoszeniu listy świadczeń gwarantowanych? (Menedżer Zdrowia, 2007)
Rafał Niżankowski: Zaprezentowane tomiska zawierające tysiące procedur mogą posłużyć reformie służby zdrowia, Elżbieta Radziszewska: Trzy tomy akt przygotowane przez AOTM nie są nawet propozycją do ustawy, Dariusz Sarti: Cenię determinację Zbigniewa Religi, który w końcu ustalił definicję koszyka i zlecił jego opracowanie, Wojciech Maksymowicz: Dobrze przygotowany koszyk powinien się stać podstawą do budowania systemu ubezpieczeń dodatkowych, Wojciech Misiński: Deklaracja, że wycena procedur zostanie zrobiona za pół roku, to zapowiedź z sufitu, Marek Balicki: Sposób przedstawienia koszyka nosi znamiona medialnego schow, Andrzej Koronkiewicz: Powstała baza procedur z określonymi kodami, której nawet nie można wprowadzić, bo w oddziałach NFZ są różne programy informatyczne.