Szamani o koszyku - polemika - Wilk, Norbert (Menedżer Zdrowia, 2007)
Norbert Wilk, zastępca dyrektora ds. analiz Agencji Oceny Technologii Medycznych, polemizuje z populacyjną koncepcją tworzenia koszyka świadczeń gwarantowanych, zaprezentowaną przez Jarosława J. Fedorowskiego w artykule Koszyk do kosza (Menedżer Zdrowia 3/2007). Autor zwraca uwagę, że polski problem dotyczy nadpodaży świadczeń zdrowotnych oraz kreatywnej sprawozdawczości uprawianej przez placówki medyczne. Do tego dochodzi sztuczne zwiększanie liczby wykonywanych, kosztochłonnych procedur (np. cesarskich cięć). Dlatego – wg. autora – podstawą systemu powinien być koszyk oparty na kryteriach włączania i wykluczania z koszyka świadczeń, co zagwarantuje opłacanie tylko tych procedur, które są tego warte.