Pierwszy po Bogu (Menedżer Zdrowia, 2007)
W Warszawie powstało Europejskie Towarzystwo Dyrektorów Medycznych. Komitet założycielski zawiązał się podczas Hospital Menagement - konferencji zorganizowanej przez Menedżera Zdrowia. Dwustu uczestników z Polski i za granicy (w tym dwóch przedstawicieli towarzystw z USA) wysłuchało 20 wykładów, w których podkreślano rolę dyrektora medycznego w szpitalu, który np. w USA jest głównym koordynatorem działań medycznych a w efekcie kreuje ekonomiczne podstawy funkcjonowania jednostki. W Polsce rola dyrektora medycznego jest ciągle niedoceniana, dlatego uczestnicy spotkania uznali konieczność dokonania zmian w polskim systemie ochrony zdrowia.