Gigant biznesu. Rozmowa z Piotrem Chomczyńskim - Michalak, Janusz; Wawrzyniak, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2007)
Profesor Piotr Chomczyński opowiada na czym polega efekt ferrari – postawienie takiego auta na uniwersyteckim parkingu powoduje, że większość naukowców zaczyna myśleć o komercjalizacji swojej pracy. Tak właśnie zrobił Chomczyński. Miał dosyć oddawania macierzystej uczelni prawa do patentów oraz 60 proc. zysków z własnych wynalazków. Dlatego gdy opracował rewolucyjną metodę wyizolowania kwasu rybonukleinowego postanowił, że zostanie biznesmenem. Dzisiaj jest milionerem, który inwestuje w polską sztukę oraz podpoznańską fabrykę.