Zmowa milczenia - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Brak odpowiedniego wyposażenia laboratoriów, blisko 3 tys. pielęgniarek epidemiologicznych oraz centralnego rejestru zakażeń szpitalnych powoduje, że nikt w Polsce nie wie z jakim zagrożeniem mamy do czynienia. W efekcie jak wynika z danych PZH są w kraju szpitale, w których w ogóle nie ma zakażeń. Jak to zmienić? Przede wszystkim należy zdjąć z zakażenia szpitalnego odium błędu medycznego bo dopóki tak będzie salowe, pielęgniarki, lekarze i dyrektorzy będą obawiali się oskarżenia o zaniedbania. Potem należy stworzyć ogólnokrajowy system rejestracji i skoordynować prace lekarzy wszystkich specjalności, bo na razie o zakażeniach osobno wszyscy mówią ale nikt nie potrafi dojść do porozumienia.