Ocena efektywności leczenia przeciwgrzybiczego w trakcie uzupełniającej radioterapii u chorych na raka jamy ustnej i gardła środkowego - Karczewska, Aldona; Stryjski, Artur; Stryjska, Małgorzata; Milecki, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
W zaawansowanych nowotworach rejonu głowy i szyi radioterapia, obok zabiegu operacyjnego stanowi podstawową metodę leczenia. Wiąże się to jednak z szeregiem objawów ubocznych, ujawniających się w napromienianej okolicy, określanych łącznie jako ostry odczyn popromienny błony śluzowej. Odczyn ostry może ulec znacznemu nasileniu w wyniku zakażenia grzybiczego błony śluzowej. Z tego też względu efektywne leczenie zakażeń grzybiczych stanowi ważne zagadnienie w terapii wspomagającej leczenie promieniami. W pracy dokonano analizy efektywności leczenia zakażeń grzybiczych u 120 chorych (101 mężczyzn i 19 kobiet) poddanych radioterapii uzupełniającej. Pierwotna lokalizacja guza obejmowała jamę ustną i/lub gardło środkowe. Leczenie operacyjne prowadzone było w Klinice Laryngologii lub w Klinice Chirurgii Szczękowo-Twarzowej Akademii Medycznej w Poznaniu. Uzupełniająca radioterapia była prowadzona od stycznia 2000 r. do grudnia 2001 r. w Zakładzie Radioterapii Wielkopolskiego Centrum Onkologii w Poznaniu. Średni wiek chorych poddanych analizie wynosił 56,4 lat (34-70 lat). Stan ogólny chorych zakwalifikowanych do analizy wynosił co najmniej 70 wg skali Karnofskiego. Średnia dawka terapeutyczna zadana na okolicę loży po usuniętym guzie wynosiła 62 Gy, a na węzły szyi 50 Gy. W trakcie leczenia u 111 chorych zaobserwowano ostry odczyn popromienny II stopnia, a u 9 chorych III stopnia wg skali RTOG. Leczenie przeciwgrzybicze wdrażano w przypadku potwierdzenia zakażenia grzybiczego w posiewie lub jako postępowanie profilaktyczne w przypadku znacznego nasilenia objawów ostrego odczynu popromiennego (III stopnia wg RTOG) w obrębie jamy ustnej i/lub gardła z towarzyszącymi objawami klinicznymi odpowiadającymi zakażeniu grzybiczemu. W leczeniu stosowano 2 preparaty przeciwgrzybicze (fluconazol lub nystatynę). U wszystkich chorych w wyniku leczenia odnotowano ustąpienie zakażenia w posiewie lub obniżenie intensywności ostrego odczynu popromiennego. Lepsze wyniki leczenia uzyskano stosując fluconazol (krótszy czas objawów grzybicy oraz większa liczba ujemnych posiewów po leczeniu).