Przerzuty do opon mózgowo-rdzeniowych w przebiegu gruczolakoraka połączenia przełykowo-żołądkowego – opis przypadku i przegląd możliwości leczenia - Olesiński, Tomasz; Jeziorski, Krzysztof; Szawłowski, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Do rozsiewu choroby nowotworowej – głównej przyczyny niepowodzeń w leczeniu gruczołowego raka połączenia przełykowo-żołądkowego najczęściej dochodzi drogą limfatyczną do węzłów chłonnych jamy brzusznej, wewnątrzotrzewnową (carcinosis peritonei) czy krwionośną (do wątroby płuc, kości, ośrodkowego układu nerwowego). Przerzuty do opon mózgowo-rdzeniowych należą do rzadkości. Tematem pracy jest prezentacja przypadku 49-letniego chorego, z uogólnionym gruczolakorakiem połączenia przełykowo-żołądkowego (przerzuty do wątroby, węzłów chłonnych nadbrzusza i opon mózgowo-rdzeniowych), z obrazem klinicznym systematycznie postępującej dysfunkcji nerwów obwodowych (zarówno korzeni rdzeniowych, jak i nerwów czaszkowych). W omówieniu ocenie poddano przyczyny niepowodzenia leczenia raka żołądka, wartość kliniczną potencjalnych czynników prognostycznych w przewidywaniu wystąpienia i dróg rozsiewu choroby nowotworowej. Omówiono również najczęstsze drogi rozsiewu gruczolakoraka wpustu oraz możliwości diagnostyczne i terapeutyczne w przypadku przerzutów do opon mózgowo-rdzeniowych. Wnioski: Przerzuty do opon mózgowo-rdzeniowych w przebiegu raka połączenia przełykowo-żołądkowego należą do rzadkości, a dostępne metody terapeutyczne (radioterapia, chemioterapia systemowa czy dokanałowa) nie pozwalają na ich skuteczne leczenie.