Zastosowanie radioterapii w leczeniu zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD) – przegląd literatury - Zarzycka, Małgorzata; Ziółkowska, Ewa; Słonina, Aleksandra (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD – aged-related macular degeneration) jest chorobą obszaru plamkowego, która jest powodem nieodwracalnej utraty wzroku wśród pacjentów powyżej 65. roku życia. Wyróżnia się 2 typy AMD – wysiękowe (mokre) i niewysiękowe (zanikowe). Forma zanikowa AMD stanowi 85% zachorowań. Dominują w niej zmiany atroficzne, charakteryzuje się stopniowym upośledzeniem widzenia. Ma łagodny przebieg. Typ wysiękowy charakteryzuje się występowaniem neowaskularyzacji naczyniówkowej (CNV – choroidal neovascularization), występuje rzadziej i ma cięższy przebieg. Nie ma skutecznych metod leczenia, w związku z czym przeprowadzono szereg badań randomizowanych i nierandomizowanych, mających na celu wykazanie skuteczności zastosowania promieniowania jonizującego w leczeniu AMD. Stosowano różne dawki frakcyjne i całkowite. W części badań wykazano skuteczność, natomiast w niektórych okazało się, że zastosowanie radioterapii daje efekt ostateczny podobny do naturalnego przebiegu choroby. W innych przypadkach natomiast powoduje różne objawy uboczne. W pracy przedstawiono skrótowy przegląd badań oceniających wartość radioterapii w leczeniu tego schorzenia.