Niskodawkowa terapia hormonalna a generacja reaktywnych form tlenu przez neutrofile - Stetkiewicz, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz; Pawłowicz, Paweł; Surkont, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Wybór niskiej dawki estrogenu prowadzi do częściowej redukcji ryzyka hormonoterapii pomenopauzalnej (HT), co podnosi zyski z jej stosowania. Wypowiedzi ekspertów na temat roli HT w prewencji pierwotnej chorób układu krążenia są kontrowersyjne, natomiast faktem jest, że antyoksydacyjne właściwości estrogenów odgrywają bardzo ważną rolę w ich protekcyjnym działaniu na ścianę naczyń. Cel: Porównanie wpływu niskich i wyższych dawek estrogenów na generację reaktywnych form tlenu przez neutrofile krwi obwodowej. Metodyka: Do badania włączono 116 pacjentek w okresie pomenopauzalnym. Badaną grupę (grupa I) stanowiło 59 kobiet, u których włączono terapię niskodawkową zawierającą 1 mg estradiolu + NETA. Grupę porównawczą (grupa II) stanowiło 57 kobiet z HT o składzie – 2 mg estradiolu + NETA. Efekt antyoksydacyjny hormonoterapii zastępczej określano porównując generację reaktywnych form tlenu (ROI – reactive oxygen intermediates) przez neutrofile krwi obwodowej pacjentek, ocenianą na podstawie pomiaru chemiluminescencji (CL), przed rozpoczęciem hormonalnej terapii zastępczej oraz po 3 i 6 mies. stosowania tej terapii. Wyniki: Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic w generacji ROI w obu badanych grupach. Wniosek: Niskodawkowa terapia hormonalna wykazuje taki sam efekt antyoksydacyjny, jak terapia oparta na wyższych dawkach estrogenów.