Ocena stężeń czynników angiogennych VEGF, VEGFR-2 i VCAM-1 w surowicy krwi kobiet z nowotworami złośliwymi jajnika przed i po menopauzie - Czekierdowski, Artur; Czekierdowska, Sylwia (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Cel pracy: Ocena stężeń wybranych czynników związanych z angiogenezą w surowicy chorych na nowotwory złośliwe jajnika. Materiał i metody: Badaniami objęto grupę 77 kobiet (43 po menopauzie). Metodą immunoenyzmatyczną ELISA oznaczono stężenia czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego (VEGF – vascular endothelial growth factor), receptora VEGFR-2 (vascular endothelial growth factor receptor 2) i śródbłonkowego czynnika adhezji komórek 1 (VCAM-1 – vascular cell adhesion molecule 1), stosując zestawy firmy R&D Systems. Wyniki: Stężenie VEGF i VEGFR-2 było wyższe w grupie kobiet po menopauzie (Z=–1,9; p=0,054 dla VEGF i Z=–1,71; p=0,08 dla VEGFR-2). Stopień zróżnicowania histologicznego i zaawansowania klinicznego choroby nie miał wpływu na stężenie VEGF i jego receptora. Stężenie VCAM-1 nie różniło się istotnie pomiędzy grupami kobiet w zależności od ich statusu menopauzalnego. Najwyższe stężenie VCAM-1 stwierdzono w nisko zróżnicowanych i zaawansowanych klinicznie nowotworach złośliwych (odpowiednio H=10,7; p=0,004 i H=17,4; p=0,0006). Wnioski: Ocena stężeń VEGF i VEGFR-2 nie jest przydatnym parametrem różnicującym nowotwory złośliwe jajnika. Status menopauzalny może mieć wpływ na poziom rozpuszczalnych form tych czynników. VCAM-1 może być przydatny markerem w różnicowaniu nowotworów, a wzrost stężenia tego polipetydu może być związany ze stopniem zaawansowania klinicznego oraz stopniem zróżnicowania histologicznego guza.