Ewolucja systemów klasyfikacyjnych rozrostów błony śluzowej macicy - Sobczuk, Anna; Wrona, Marcin; Romanowicz-Makowska, Hanna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Uznawana obecnie za złoty standard, powszechnie stosowana klasyfikacja rozrostów błony śluzowej macicy wg WHO z 1994 r. charakteryzuje się niską powtarzalnością rozpoznań wśród histopatologów, brakiem precyzyjnych architektonicznych kryteriów dla poszczególnych typów rozrostu, a w związku z tym mnogością interpretacji wyników badań histopatologicznych. Dlatego jej zastosowanie w praktyce klinicznej jest często kwestionowane. W niniejszej pracy przedstawiano nowy, oparty na wieloośrodkowych zintegrowanych badaniach morfometrycznych, genetycznych, histopatologicznych i klinicznych, uproszczony podział zmian błony śluzowej macicy, wyróżniający zmiany łagodne, endometrialną śródnabłonkową neoplazję i raka.