Stany zapalne pochwy u kobiet w wieku menopauzalnym - Sobczuk, Anna; Wrona, Marcin; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Zapalenia pochwy i szyjki macicy dotyczą przede wszystkim kobiet w wieku rozrodczym i jest to jedna z najczęstszych przyczyn wizyt u ginekologa. Starzenie się społeczeństwa i związany z tym wzrastający odsetek kobiet w wieku menopauzalnym w ogólnej populacji kobiet, częstsze stosowanie terapii hormonalnej, modyfikacja stylu życia, dłuższy okres aktywności seksualnej powodują, że problem zapaleń pochwy coraz częściej dotyczy pacjentek w wieku menopauzalnym.