Opis przypadkuZwężenie przełyku u 12-letniej dziewczynki z zespołem Downa – wrodzone czy spowodowane chorobą refluksową? - Obuchowicz, Anna; Ślimok, Marta; Bukowska, Celina; Krzywiecka, Małgorzata; Sikora, Alicja; Wierzyk, Arkadiusz; Dąbrowska, Klaudia (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Stwierdzając zwężenie przełyku – zwłaszcza u dziecka – należy rozważyć, czy ma ono charakter wrodzony czy wtórny. W niniejszej pracy omówiono przebieg choroby u dziewczynki z zespołem Downa, u której zwężenie przełyku obejmujące 25% jego długości rozpoznano w wieku 12 lat. Przedstawiono powody, dla których rozważano wrodzoną przyczynę zwężenia i te, które wskazywały na jego związek z chorobą refluksową przełyku.