Operacje sposobem Burcha po nieskutecznych zabiegach z wykorzystaniem taśm beznapięciowych TVT i IVS - Wlaźlak, Edyta; Surkont, Grzegorz; Dunicz-Sokolowska, Aldona; Kocięba-Gała, Barbara; Stetkiewicz, Tomasz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Od ponad 10 lat w zakresie operacyjnego leczenia wysiłkowego nietrzymania moczu u kobiet obserwujemy rewolucyjne zmiany technologiczne. Pomimo to efektywność terapii jest ciągle jeszcze niezadowalająca, częste są też powikłania śródoperacyjne i pooperacyjne. Cel: Celem analizy jest ocena przebiegu kolposuspensji sposobem Burcha oraz okresu okołooperacyjnego i pooperacyjnego u pacjentek z objawami wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM) po zabiegach z użyciem beznapięciowych taśm monofilamentowych TVT lub multifilamentowych IVS. Materiał i metody: Operacje sposobem Burcha wykonano w Klinice Ginekologii i Onkologii Ginekologicznej I Katedry Ginekologii i Położnictwa Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w Szpitalu im. M. Madurowicza u 8 pacjentek z defektem bocznym miernego stopnia w wieku 48–71 lat w ciągu 10–39 mies. od zabiegu TVT (n=3) i IVS (n=5). Wyniki: Biorąc pod uwagę możliwość zrostów, zabiegi wykonywano ze szczególną ostrożnością. U wszystkich pacjentek udało się wykonać kolposuspensję. W 1 przypadku u kobiety po IVS, ze względu na zrosty, podwieszenia pochwy dokonano tylko po jednej stronie. Operacje oraz okres pooperacyjny przebiegły bez powikłań. Wnioski: U pacjentek po operacji z użyciem taśm załonowych TVT i IVS kolposuspensja sposobem Burcha jest możliwa do wykonania. Zrosty występujące w obrębie przestrzeni Retziusa zmuszają do bardzo ostrożnego preparowania. W pojedynczych przypadkach uniemożliwiają bezpieczne odpreparowanie pęcherza. W takich sytuacjach możliwe jest wykonanie jednostronnej kolposuspensji.