Rola histeroskopii w nowoczesnej diagnostyce i terapii - Stetkiewicz, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz; Surkont, Grzegorz; Pawłowicz, Paweł; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Histeroskopia umożliwia ocenę zmian patologicznych endometrium i ustalenie zakresu tych zmian. Badanie można połączyć z jednoczesnym wykonaniem zabiegu terapeutycznego, np. z usunięciem zrostów wewnątrzmacicznych lub polipów. Przeprowadzane na ślepo łyżeczkowanie jamy macicy, długo uznawane za podstawową metodę diagnostyczną w ocenie nieprawidłowych krwawień z macicy, jest w dość znacznym odsetku przypadków nieskuteczne zarówno pod względem diagnostycznym, jak i terapeutycznym (m.in. w usuwaniu polipów endometrialnych). Dlatego też histeroskopia stałą się metodą z wyboru do oceny kanału szyjki i jamy macicy, zastępując abrazję frakcjonowaną.