Charakterystyka chorych z nieswoistym zapaleniem jelit leczonych operacyjnie - Cierzniakowska, Katarzyna; Szumska, Barbara; Cwajda, Justyna; Banaszkiewicz, Zbigniew; Szewczyk, Maria T.; Jawień, Arkadiusz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2007)
Celem badań była charakterystyka chorych operowanych z powodu nieswoistych zapaleń jelit (NChZJ) i porównanie chorych z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (WZJG) i chorobą Leśniowskiego-Crohna. Materiał i metody: Retrospektywne badania przeprowadzono w Katedrze i Klinice Chirurgii Ogólnej SP ZOZ Wojewódzkiego Szpitala im. dr. J. Biziela w Bydgoszczy. Dotyczyły one 40 chorych hospitalizowanych i operowanych z powodu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (22 chorych) i choroby Leśniowskiego-Crohna (18 chorych). Wyniki: Charakterystyka badanej grupy wykazała istotne statystycznie różnice pod względem wieku chorych z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna (Z=6,37) dla p<0,05. Pozostałe badane cechy (płeć, tryb przyjęcia, czas hospitalizacji) nie wykazały znamiennie statystycznych różnic międzygrupowych. Wnioski: Leczenie operacyjne choroby Leśniowskiego-Crohna powiązane jest głównie z powikłaniami choroby (okołoodbytniczymi i objawami ostrego brzucha) oraz dłuższym i bardziej zróżnicowanym czasem hospitalizacji w stosunku do wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.