Problemy pielęgnacyjne w opiece nad chorym z całodobowym żywieniem pozajelitowym - Wrońska, Anna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2007)
Cel pracy: Celem pracy było określenie problemów pielęgnacyjnych występujących u chorych z całodobowym żywieniem pozajelitowym. Materiał i metody: Badania przeprowadzono w 2006 r. wśród 20 chorych hospitalizowanych z całodobowym żywieniem pozajelitowym. Grupa chorych oceniana była przez 5 kolejnych dni. Analizowano wyniki badań laboratoryjnych i historię choroby. Na podstawie indywidualnych kart pielęgnacyjnych oceniano realizację procesu pielęgnowania chorych w kategoriach, takich jak stan błony śluzowej jamy ustnej, ocena układu oddechowego, ocena aktywności fizycznej, ocena stanu psychicznego. Do oceny wyników badań zastosowano metodę wskaźnika poziomu ciężkości – WPC i test t-Studenta. Wyniki: W grupie 20 chorych 12 miało ograniczoną aktywność fizyczną, tj. aktywność pozwalającą na samodzielną zmianę pozycji w łóżku, pozostali chorzy wymagali w tym zakresie pomocy. Tylko u jednego pacjenta nie zaobserwowano odleżyn (WPC=0). Natomiast u pozostałych zaobserwowano ich występowanie (od WPC=0,2 do WPC=1,0). U wszystkich chorych stwierdzono patologiczne zmiany w jamie ustnej i w drogach oddechowych. Podobnie w zakresie problemów psychologicznych wartości WPC znajdowały się w granicach 0,5–1,0. Występowały zaburzenia elektrolitowe, np. obniżenie wartości CI – 95% chorych (p<0,0001), obniżenie Ca – 75% chorych (p<0,02), ponadto stwierdzono podwyższenie poziomu glukozy (p<0,0006). Wnioski: U chorych żywionych pozajelitowo występują problemy pielęgnacyjne związane z występowaniem odleżyn, zapaleniem jamy ustnej, układu oddechowego i pogorszeniem stanu psychicznego. U chorych występowały także zaburzenia elektrolitowe i węglowodanowe.