Wywieranie wpływu przez pacjentów i ich rodziny na postawy i zachowania pielęgniarek – fakt czy iluzja? - Kapała, Wojciech; Konieczny, Anna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2007)
Cel pracy: Celem pracy było poznanie wywierania wpływu przez pacjentów i ich rodziny na postawy i zachowania pielęgniarek. Materiał i metody: Badania przeprowadzono w 2005 r. w grupie 96 pielęgniarek i pielęgniarzy, którzy pracują w zawodzie od co najmniej dwóch lat. Wyniki: Wywieranie wpływu ze strony pacjentów i ich rodzin jest zjawiskiem dość częstym, realizowanym przede wszystkim poprzez wręczanie przez pacjentów lub ich rodziny korzyści materialnych pielęgniarkom oraz upominanie pielęgniarek. Wnioski: Zdecydowana większość pielęgniarek osobiście doświadcza wywierania wpływu na ich postawy i zachowania względem chorego przez samego pacjenta i/lub jego rodzinę. Niemal wszystkie pielęgniarki spotykają się ze zjawiskiem wywierania wpływu na pracę personelu pielęgniarskiego wśród swoich koleżanek i kolegów z pracy.