Ocena stopnia realizacji standardu w opiece okołooperacyjnej nad chorym z miażdżycą tętnic kończyn dolnych - Golec, Katarzyna; Szewczyk, Maria T.; Stodolska, Alina; Górka, Anna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2007)
Zapewnienie profesjonalnej opieki pielęgniarskiej chorym z miażdżycą tętnic kończyn dolnych jest jednym z ważniejszych warunków skutecznego leczenia operacyjnego. Wdrożenie standardu pielęgnowania podwyższa skuteczność działań pielęgniarskich, podnosi też jakość opieki medycznej. Cel pracy: Określenie stopnia realizacji czynności pielęgnacyjnych u chorych z miażdżycą tętnic kończyn dolnych w okresie okołooperacyjnym. Materiał i metody: W badaniu uczestniczyło 50 chorych w wieku 45–79 lat (średnia – 61,5 lat) hospitalizowanych w Katedrze i Klinice Chirurgii Ogólnej CM UMK, SP ZOZ Wojewódzkiego Szpitala im. dr. J. Biziela w Bydgoszczy oraz poddanych zabiegowi operacyjnemu z powodu miażdżycy tętnic kończyn dolnych. Wyniki: Większość chorych – 31 (62%) uzyskała wysoki poziom realizacji standardu (75–100% wykonania czynności pielęgnacyjnych). Poziom wykonania poszczególnych czynności pielęgnacyjnych zmieniał się w zależności od okresu okołooperacyjnego. Różnice były znamienne statystycznie (p<0,05). Działania pielęgniarskie skupiały się: w 1. i 2. dobie przed zabiegiem na zapewnieniu chorym pozycji ułożeniowych zmniejszających ból kończyny (95% wykonania), w dniu zabiegu – na monitorowaniu parametrów życiowych i podawaniu leków (100% wykonania), w kolejnych dobach pooperacyjnych na podawaniu leków i zapewnieniu właściwej pozycji ułożeniowej (ok. 97% wykonania). Wnioski: Wykazano, że wprowadzanie standardów opieki zapewnia wysoki poziom realizacji opieki pielęgniarskiej. Stopień realizacji poszczególnych czynności pielęgnacyjno-opiekuńczych uzależniony był od fazy procesu leczenia i związanego z nim stanu chorych – wyższy poziom realizacji standardu obserwowano w okresie pooperacyjnym.