Otyłość u kobiet zakwalifikowanych do badania urodynamicznego - Wilamowska, Agnieszka; Sobczuk, Anna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Nietrzymanie moczu i otyłość powodujące znaczne pogorszenie jakości życia kobiet to problemy medycyny XXI w. Otyłość i nadwaga, dotykające ponad 50% kobiet, są niezależnym czynnikiem ryzyka nietrzymania moczu. Cel pracy: Celem pracy było określenie częstości występowania otyłości u kobiet kwalifikowanych do diagnostyki urodynamicznej w Klinice Ginekologii i Chorób Menopauzy Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Materiał i metody: Badaniem objęto 105 kobiet z objawami nietrzymania moczu, które diagnozowano przed podjęciem decyzji o wdrożeniu odpowiedniej terapii. Na podstawie wskaźnika masy ciała (ang. body mass index – BMI) wyróżniono grupę pacjentek otyłych, z nadwagą i prawidłową masą ciała. Wyniki: Kobiety otyłe i z nadwagą, czyli z BMI powyżej 25 kg/m2, stanowiły 86,6% badanych. Wnioski: Znajomość czynników ryzyka nietrzymania moczu ma istotny wpływ na diagnostykę i skuteczne postępowanie terapeutyczne.