Rozrosty endometrium – diagnostyka i leczenie - Bobin, Leszek; Malinowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Rozrosty endometrium najczęściej występują u kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Podstawową przyczyną ich powstawania jest działanie estrogenów niezrównoważone przez progesteron. Największą wartość diagnostyczną w rozpoznawaniu rozrostów endometrium ma histeroskopia w połączeniu z celowanym pobraniem materiału do badania histopatologicznego. Sposób leczenia jest dostosowywany indywidualnie do każdej pacjentki i zależy od jej wieku, ogólnego stanu zdrowia, chęci urodzenia w przyszłości dziecka oraz stwierdzenia w pobranej próbce endometrium atypii komórkowej. Postępowanie lecznicze ma wiele opcji – można stosować różne metody terapii hormonalnej, destrukcji endometrium i wycięcia macicy.