Czynniki reprodukcyjne, profil miesiączkowania a ryzyko raka błony œluzowej trzonu macicy - Sobczuk, Anna; Wrona, Marcin; Sobotkowski, Janusz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Cel pracy: Celem badania była ocena zależności między ryzykiem raka błony śluzowej trzonu macicy a czynnikami związanymi z rozrodem, profilem miesiączkowania, stosowaniem menopauzalnej terapii hormonalnej i antykoncepcji hormonalnej. Materiał i metody: Badano dwie grupy kobiet – 129 pacjentek w wieku 41–83 lat (średnio 61,5 lat) z potwierdzonym w badaniu histopatologicznym pooperacyjnym rakiem błony śluzowej trzonu macicy oraz 139 pacjentek w wieku 45–84 lat (średnio 55,3 lat) hospitalizowanych z powodu krwawień z dróg rodnych, z zachowanym narządem rodnym, po wykluczeniu zmian rozrostowych i raka endometrium (grupa kontrolna). Wyniki: W grupie kobiet z rakiem endometrium wykazano istotnie rzadsze stosowanie w przeszłości antykoncepcji hormonalnej (p<0,05) oraz ciągłej terapii estrogenowo-gestagenowej (p<0,01), co wskazuje na ich ochronny charakter. Kobiety z grupy kontrolnej rodziły częściej niż kobiety z rakiem endometrium. Średni wiek urodzenia pierwszego dziecka, długość i regularność cyklu miesiączkowego oraz obfitość krwawień miesięcznych, czas karmienia piersią, łączny okres miesiączkowania, liczba poronień, wiek menopauzy nie różniły się istotnie w obu badanych grupach. Średni wiek menarche był wyższy w grupie kobiet z nowotworem i wynosił 13,7 lat w porównaniu do 13,3 lat w grupie kontrolnej (p<0,05). Wnioski: Spośród czynników niezwiązanych z reprodukcją i miesiączkowaniem istotnie częściej w grupie kobiet z rakiem trzonu macicy występowały otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca i cukrzyca.