Generacja reaktywnych form tlenu u kobiet pomenopauzalnych z osteoporozą - Stetkiewicz, Tomasz; Makowski, Marcin; Stachowiak, Grzegorz; Połać, Ireneusz; Surkont, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Wpływ wolnych rodników na procesy utraty masy kostnej wydaje się być znaczący dla zrozumienia tych mechanizmów. Szczególnie istotne jest to w przypadku kobiet w okresie menopauzy, kiedy to nakładają się dwa zjawiska stymulujące powstawanie wolnych rodników – po pierwsze niedobór estrogenów, po drugie zaś wynikający z wieku spadek poziomu substancji o znaczeniu antyoksydacyjnym. Cel pracy: Porównanie generacji reaktywnych form tlenu przez neutrofile krwi obwodowej u kobiet w wieku pomenopauzalnym z osteoporozą, osteopenią i normalną gęstością masy kostnej. Materiał i metody: Do badania zakwalifikowano 76 pacjentek w wieku pomenopauzalnym. Na podstawie badań densytometrycznych wyodrębniono 3 grupy pacjentek: grupę I (n=22) – kobiety z prawidłową gęstością tkanki kostnej (ang. bone mass density – BMD), grupę II (n=28) – kobiety z osteopenią oraz grupę III (n=26) – kobiety z osteoporozą. W wyróżnionych grupach kobiet porównywano generację reaktywnych form tlenu przez neutrofile krwi obwodowej pacjentek, ocenianą na podstawie pomiaru chemiluminescencji (CL) w czasie tzw. wybuchu tlenowego tych komórek. Wyniki: Wartości pól pod krzywymi emisji oraz wartości maksymalne chemiluminescencji spontanicznej (BS) neutrofili spoczynkowych i po stymulacji fMLP, PMA oraz zymosanem nie wykazywały różnic istotnych statystycznie w porównaniu grup kobiet z osteoporozą, osteopenią i prawidłowymi wartościami gęstości masy kostnej. Wnioski: Generacja reaktywnych form tlenu przez neutrofile we krwi kobiet po menopauzie z osteoporozą i osteopenią nie wykazuje istotnych różnic w porównaniu z parametrami tego zjawiska u pacjentek z prawidłową tkanką kostną.