Artykuł poglądowy Melanocyty – immunokompetentne komórki barwnikowe - Tam, Irena; Stępień, Krystyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Melanocyty to nie tylko wyjątkowe komórki produkujące melaninę, ale również komórki immunokompetentne, będące ważnym elementem układu odpornościowego skóry. Pobudzone melanocyty wykazują ekspresję cząsteczek głównego układu zgodności tkankowej oraz immunologicznie ważnych markerów powierzchniowych. Ponadto przetwarzają i prezentują antygeny limfocytom T. W odpowiedzi na stres uwalniają cytokiny prozapalne, czynniki wzrostu oraz inne mediatory zapalenia, łącznie z tlenkiem azotu. Z drugiej strony, mediatory zapalenia mogą zmieniać funkcję melanocytów, m.in. przez zaburzenie syntezy melaniny, co w konsekwencji doprowadza do niedobarwień lub przebarwień. Zbadanie immunologicznych funkcji melanocytów pozwoli na lepsze zrozumienie patomechanizmu zaburzeń barwnikowych, szczególnie tych o podłożu zapalnym. Słowa kluczowe: melanocyty, zapalenie, cytokiny, tlenek azotu, zaburzenia barwnikowe.