Mnoga kamica pęcherza moczowego – rzadka przyczyna objawów pęcherza nadreaktywnego po operacji korygującej zaburzenia statyki narządu płciowego - Wlaźlak, Edyta; Surkont, Grzegorz; Dunicz-Sokolowska, Aldona; Wieszczycka, Maria; Sobieszkoda, Dominika; Stetkiewicz, Tomasz; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Mnoga kamica pęcherza moczowego jest rzadko stwierdzana u pacjentek z całkowitym wypadaniem macicy i/lub pochwy. Jest ona łatwa do wykrycia podczas badania ultrasonograficznego (USG). Autorzy przedstawiają przypadek, gdy badanie USG pęcherza moczowego nie było wykonane przed operacją naprawczą całkowitego wypadania macicy. Cztery dni po operacji usunięto cewnik Foleya. Kilka godzin później podczas silnego parcia na pęcherz pacjentka urodziła 2 kamienie o średnicy 10 mm. Badanie USG wykazało mnogie kamienie w pęcherzu moczowym. Przed operacjami naprawczymi wypadania macicy i/lub pochwy powinno być wykonywane badanie USG.