Przerzuty do ośrodkowego układu nerwowego jako źródło pierwszych objawów klinicznych raka piersi – opis przypadku - Ziółkowska, Ewa; Łożyńska-Podhrebelna, Diana (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet. Przerzuty do mózgu pojawią się u 20–40% pacjentek z rakiem piersi. Właściwe leczenie tych chorych jest trudne z uwagi na krótkie przeżycia całkowite, nie dłuższe niż 10–16 mies., mimo operacji i radioterapii. W pracy opisano leczenie 47-letniej kobiety, u której pierwsze objawy raka piersi były spowodowane pojedynczym przerzutem do mózgu. Indywidualne podejście terapeutyczne doprowadziło do wydłużonego – 3,5-letniego przeżycia pacjentki z zachowaniem dobrej jakości życia przez większość tego okresu. Leczenie pacjentek z rozsiewem do ośrodkowego układu nerwowego (OUN) w raku piersi należy do trudnych problemów terapeutycznych. W świetle opisanego przypadku wykazano, że u wybranych pacjentów powinno stosować się wielodyscyplinarne radykalne leczenie choroby i bardzo indywidualne podejście terapeutyczne, nawet jeśli nie mieści się ono w przyjętych standardach.