Najważniejsze osiągnięcia w onkologii klinicznej – 2006 rok - Ochenduszko, Sebastian; Pawlęga, Janusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
W artykule omówiono najważniejsze osiągnięcia w onkologii klinicznej w 2006 r., dotyczące postępowania w nowotworach litych. Przedstawiono zagadnienia dotyczące chemioprewencji, hormonoterapii, chemioterapii, a także terapii celowanej w raku piersi. Omówiono najnowsze informacje na temat chemioterapii w raku jądra, a także hormonoterapii, chemioterapii oraz radioterapii w raku prostaty. Zaprezentowano uaktualnione dane na temat chemioterapii adjuwantowej w raku płuca, terapii celowanej oraz markerów molekularnych odpowiedzi na chemioterapię w tym nowotworze. Usystematyzowano obecną wiedzę na temat postępowania w raku jelita grubego. W raku trzustki przedstawiono najważniejsze badania dotyczące leczenia uzupełniającego oraz paliatywnego. Potwierdzono dobrą tolerancję chemioterapii dootrzewnowej w zaawansowanym raku jajnika, a także obiecujące wyniki leczenia bewacizumabem. Porównano skuteczność chemioterapii z radioterapią w mięsakoraku trzonu macicy.