Od wydawcy - Michalak, Janusz; Łukomski, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Czy leci z nami pilot? W jakim kierunku zmierzają zmiany systemu zdrowia? Czy ktoś panuje nad tym co się dzieje, czy przeciwnie – odgórne zmiany są tak nieprzemyślane, a jednocześnie wewnętrzne parcie na system jest tak duże, że rodzi się dziwoląg-hybryda? Jaka jest tego przyczyna? Zaryzykuję tezę, ze jest nią brak stabilizacji politycznej. Po każdych wyborach zmienia się koncepcja systemu, i wszystko zaczyna się od nowa. W tej sytuacji wydaje się, że dobrym rozwiązaniem jest pomysł Janusza Kochanowskiego, aby zorganizować okrągły stół w sprawie podstawowych a kontrowersyjnych zagadnień, jakie dotyczą systemu ochrony zdrowia. Zmory przeszłości Jacek Łukomski ostrzega, że z wypowiedzi polityków wynika, że koszyk świadczeń gwarantowanych przeobrazi się w koszyk pełen obfitości, znacznie przekraczający możliwości finansowe NFZ. Co gorsze – minister zdrowia publicznie oświadczył, że wszystkie wezwania karetek pogotowia ratunkowego są uzasadnione. A więc wrócił do znanej z przeszłości idei funkcjonowania karetek pogotowia ratunkowego jako poradni na kółkach. Problem w tym, że nikt nie liczy kosztów takich oświadczeń. Jeśli zatem w dziedzinie rozdawnictwa można prześcignąć polityków-populistów, to czy można w Polsce stworzyć spójny i efektywny system opieki zdrowotnej?