Czy leci z nami pilot? (Menedżer Zdrowia, 2007)
Kto zarządza systemem ochrony zdrowia na progu wyborów parlamentarnych? Odpowiedź nie jest intelektualnie wyrafinowana: nikt, nikt nie zarządza, a wizjonerskie plany Zbigniewa Religi zostały odstawione do lamusa. Co gorsze – brak jakiegokolwiek planu zmian powoduje, że system podlega samoregulacji. W publicznych oddziałach powstają nzoz-y, dyrektorzy wynajmują po godzinach sale operacyjne, szpitale prywatyzują się, a oddziały NFZ tworzą własne sieci szpitali. W ten sposób oddolna reforma rodzi poczwarkę, nad którą przyszły minister może nie zapanować.