Czy leci z nami pilot? Sonda redakcyjna (Menedżer Zdrowia, 2007)
Rafał Niżankowski podkreśla, że mechanizmy dostosowawcze stosowane przez lekarzy (np. autoprywatyzacja), spzoz-y i nzoz-y są niczym innym, jak wykorzystywaniem próżni w systemie. Adam Kozierkiewicz uważa, że w czasie interregnum pozytywnym objawem jest odwaga, z jaką samorządy zaczęły przekształcać szpitale w spółki prawa handlowego. Z kolei prof. Andrzej Borówka stwierdza, że system jest całkowicie dysfunkcyjny. Marcin Ajewski podkreśla, że kierownictwo resortu zdrowia wytyczyło kierunki, jednak dramat obecnej sytuacji polega na tym, że do końca roku wydarzy się niewiele, a Bogdan Zacharski mówi po prostu, że na pokładzie tego samolotu, jakim jest polski system ochrony zdrowia nie ma nawet pilota automatycznego. Jest za to wielu pilotów, którzy latają lokalnie.