Hazard inwestycyjny - Paszkiewicz, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Jacek Paszkiewicz rozprawia się z mitem o możliwości wprowadzenia promes kontraktów. Dlaczego mitem? Dlatego, że w Polsce nikt naprawdę nie wie, jakie są potrzeby zdrowotne, a stworzenie biznesplanu wymaga wiarygodnych informacji. Zarazem każda inwestycja wymaga dalszego finansowania w postaci kontraktu. Jednak nikt nie wie, z czego miałyby być finansowane nadwykonania. Istnieje też groźba – czego najbardziej obawiają się urzędnicy NFZ – wzbudzenia popytu na świadczenia.