Gra o życie. Rozmowa z Barrym Silbaughem - Knypl, Krystyna (Menedżer Zdrowia, 2007)
Barry Silbaugh, prezydent American College of Physicians Executives, opowiada o roli dyrektora medycznego w systemie szpitalnym, podkreślając, że osoba pełniąca taką funkcję musi być lekarzem, który dobrze rozumie zagadnienia związane z biznesem, a ponadto potrafi przewodniczyć grupie ludzi skupionych wokół niego oraz przekazywać im nowe idee, powstające w dziedzinie ochrony zdrowia. Jest to także osoba, która czuwa nad całością zagadnień związanych z bezpieczeństwem procesów leczniczych w podległej mu placówce, przeprowadza analizę jakości świadczonych usług i stale troszczy się o ich właściwy poziom.