Łagodny rozrost stercza – diagnostyka i leczenie - Kierstan, Andrzej; Sosnowski, Marek (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Łagodny rozrost stercza (BPH – ang. benign prostatic hyperplasia) jest jedną z najczęściej występujących chorób u mężczyzn powyżej 50. roku życia. Na obraz choroby składają się objawy podrażnieniowe oraz przeszkody podpęcherzowej. W rozpoznaniu choroby należy uwzględnić: wywiad, badanie kliniczne (w tym badanie per rectum), badania laboratoryjne, ultrasonografię układu moczowego oraz uroflowmetrię. Leczenie BPH można podzielić na zachowawcze, zabiegowe małoinwazyjne oraz operacyjne. Podstawowymi lekami stosowanymi w leczeniu zachowawczym są leki blokujące receptory a-adrenergiczne oraz inhibitory 5-a-reduktazy. Złotym standardem leczenia zabiegowego pozostaje wciąż elektroresekcja przezcewkowa stercza (TURP), choć coraz większą popularność w leczeniu BPH zyskują techniki laserowe. Wyboru leczenia operacyjnego dokonuje się na podstawie wielkości gruczołu krokowego oraz oceny ogólnej stanu chorego z uwzględnieniem chorób współistniejących.