Policzmy koszty - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2007)
Bolączką polskiego systemu ochrony zdrowia jest to, że proponowane rozwiązania pojawiających się problemów mają nie powodować skutków finansowych albo ich symulacja jest nierealna. Rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie liczenia kosztów w zakładach opieki zdrowotnej jest na tyle ogólne, że uniemożliwia zbieranie i porównywania danych między szpitalami Dlatego trzeba stworzyć normatywną kartę, według której zostaną policzone koszty, a następnie w formie elektronicznej, zebrać informacje kosztowe. Paradoks polega na tym, że CSIOZ może przeprowadzić taką operację, ale problemem jest to, że do dziś nie opracowano matrycy. Dlatego niezbędne jest stworzenie i powołanie agencji taryfikacji oraz opracowanie projektu liczenia kosztów.