Leczenie astmy oskrzelowej budezonidem/formoterolem w inhalatorze (Symbicort – Astra Zeneca) dostosowane do potrzeb (leczenie podtrzymujące i na żądanie) - Szmidt, Mirosław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Preparat Symbicort (Astra Zeneca) to połączenie w jednym inhalatorze budezonidu – działającego przeciwzapalnie glikokortykosteroidu wziewnego (GKS), z formoterolem, szybko i długo działającym lekiem rozkurczającym oskrzela (LABA). Nowe podejście do leczenia astmy za pomocą jednego inhalatora zawierającego oba leki (leczenie dostosowane do potrzeb – podtrzymujące, a w razie potrzeby SMART, od ang. Symbicort Maintenance and Reliever Therapy) zapewnia lepszą kontrolę astmy, poprawę jakości życia oraz zmniejsza częstość występowania zaostrzeń choroby przy mniejszej całkowitej dawce wziewnego glikokortykosteroidu, w porównaniu ze stosowaniem stałych dawek budezonidu/formoterolu lub flutikazonu/salmeterolu.