Kardiochirurgia wad wrodzonychKorekcja anatomiczna przełożenia wielkich naczyń (dTGA) u 4,4-kilogramowego noworodka bez użycia preparatów krwiopochodnych - Buczyński, Michał; Zachurzok-Buczyńska, Agnieszka; Wites, Marek; Stanek, Piotr; Pająk, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Operacje złożonych wad serca z użyciem krążenia pozaustrojowego (CPB) i głębokiej hipotermii u noworodków, ze względu na duże ryzyko krwawienia śród- i pooperacyjnego oraz objętość primingu, wiążą się zazwyczaj z koniecznością przetaczania preparatów krwi. Jednakże, ze względu na skutki uboczne stosowania transfuzji krwi oraz przekonania religijne, podejmowane są próby uniknięcia podaży preparatów krwiopochodnych w trakcie takich operacji. Przedstawiamy opis przypadku 4,4-kilogramowego noworodka, dziecka świadków Jehowy, u którego przeprowadzono całkowitą korekcję przełożenia wielkich pni tętniczych (dTGA) bez konieczności przetaczania preparatów krwiopochodnych.