Kardiochirurgia wad wrodzonychGiant diverticulum of the right atrium - Sharma, Girish; Augustyn, Cyprian; Mieczyński, Mariusz; Pawelec-Wojtalik, Małgorzata; Chodorowska, Anna; Wronecki, Krzysztof; Cichoń, Romuald (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wrodzony uchyłek prawego przedsionka jest bardzo rzadką wadą serca. Często jest bezobjawowy i przypadkowo rozpoznany na zdjęciach rtg. klatki piersiowej lub podczas badań pośmiertnych. Przedstawiamy przypadek 3-miesięcznej dziewczynki z olbrzymim uchyłkiem prawego przedsionka. Uchyłek ten zajmował całe śródpiersie oraz lewą jamę opłucnową. Głównym objawem klinicznym było migotanie przedsionków z szybką czynnością komór, prowadzące do niskiego rzutu i zatrzymania czynności serca. Pacjentka została zakwalifikowana do pilnej operacji. W celu uniknięcia wykrwawienia się chorej zdecydowano o kaniulacji naczyń brzusznych i wykonaniu operacji w głębokiej hipotermii. Pacjentka po operacji w stanie ogólnym dobrym, z rytmem zatokowym została wypisana do domu.