Torakochirurgia Profilaktyka przeciwzakrzepowa u pacjentów poddawanych zabiegom torakochirurgicznym z powodu nowotworów złośliwych - Fijałkowska, Anna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Pacjentów z rakiem poddawanych zabiegom chirurgicznym dotyczy co najmniej 2 razy wyższe ryzyko pooperacyjnej zakrzepicy żylnej i 3 razy wyższe ryzyko zgonu z powodu zatoru tętnicy płucnej w porównaniu z pacjentami niechorującymi na raka. Pooperacyjna żylna choroba zakrzepowo-zatorowa (ŻChZZ) występowała u 20% chorych spośród torakochirurgicznych pacjentów onkologicznych, u których nie stosowano profilaktyki. Natomiast zastosowanie profilaktyki istotnie redukuje częstość ŻChZZ. Aktualne zalecenia amerykańskie i polskie, na podstawie silnych przesłanek płynących z randomizowanych badań klinicznych, rekomendują u pacjentów z rakiem, poddawanych zabiegom torakochirurgicznym, stosowanie wyższych dawek heparyn drobnocząsteczkowych (HDCz) lub 3 razy dziennie heparyny niefrakcjonowanej w połączeniu z profilaktyką metodami fizycznymi. Na podstawie wyników dwóch randomizowanych badań sugeruje się wydłużanie stosowania HDCz jeszcze o 2–3 tygodnie po wypisie ze szpitala.