Niewydolność serca i płuc, transplantologiaBronchoskopowe procedury inwazyjne u chorych po przeszczepie płuca z omówieniem własnych doświadczeń - Wojarski, Jacek; Żegleń, Sławomir; Kucewicz-Czech, Ewa; Przybylski, Roman; Głowacki, Jan; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
W pracy omówiono podstawowe bronchoskopowe procedury interwencyjne u chorych po przeszczepie płuc/płuca związane z leczeniem powikłań, takich jak zwężenie w miejscu zespolenia, bronchomalacja czy przerost wewnątrzoskrzelowy wywołany infekcją grzybiczą/bakteryjną. Opisane procedury wykonuje się z powodzeniem w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu u chorych po przeszczepie płuc/płuca. Artykuł zawiera wybrane szczegóły własnych protokołów zabiegów z krótkim opisem powikłań i skuteczności.