Dzielimy się doświadczeniemZastosowanie wielorzędowej spiralnej tomografii komputerowej w opcji angio dla oceny zwężenia lewej żyły ramienno-głowowej u pacjentki hemodializowanej po zastosowaniu cewników hemodializacyjnych – opis przypadku - Legaszewski, Tomasz; Głowacki, Jan; Kusa, Jacek; Szkutnik, Małgorzata; Wasilewski, Jarosław; Trzeszkowska-Rotkegel, Sylwia; Sraga, Wojciech; Białkowski, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wraz z coraz częstszym stosowaniem centralnych dojść dożylnych należy liczyć się z możliwością wystąpienia powikłań. Powikłania po wkłuciu centralnym mogą występować w związku z samą procedurą lub z powodu utrzymania cewnika w żyle. Celem pracy jest przedstawienie zastosowania wielorzędowej spiralnej tomografii komputerowej w diagnostyce powikłania po zastosowaniu cewnika centralnego pod postacią zwężenia lewej żyły ramienno-głowowej. Autorzy omawiają powikłania ostre i przewlekłe, kładąc szczególny nacisk na diagnostyczną wartość wielorzędowej tomografii komputerowej. Pozwala ona na postawienie precyzyjnego rozpoznania. Na jej podstawie ustalono wskazania i wdrożono procedurę inwazyjnej terapii przezcewnikowej