PerfuzjaMetody prowadzenia krążenia pozaustrojowego w operacjach tętniaków aorty – doświadczenia własne - Dmitruk-Sobiecka, Iwona; Hirnle, Tomasz; Adamczuk, Anna; Matlak, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Ostre rozwarstwienie aorty typu A stanowi poważne zagrożenie dla życia i problem terapeutyczny. Postępowaniem z wyboru jest leczenie chirurgiczne z zastosowaniem krążenia pozaustrojowego. Jedną z metod protekcji ośrodkowego układu nerwowego (OUN), zdobywającą coraz więcej zwolenników, jest selektywna perfuzja tętnic mózgowych. Na podstawie wstępnych doświadczeń przedstawiono podstawowe problemy związane z prowadzeniem krążenia pozaustrojowego w grupie 10 chorych, u których zastosowano selektywną perfuzję mózgową. Przedstawiono metody kaniulacji i omówiono parametry krążenia z uwzględnieniem selektywnej perfuzji mózgu. Zwrócono uwagę na to, jaki wpływ na przeprowadzenie wydolnego krążenia pozaustrojowego właściwego mają dobór miejsca kaniulacji tętniczej i trudności techniczne związane z kaniulacją