Jakość w medycynieInterpretacja wyników analizy statystycznej danych - Krzych, Łukasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Jakość publikowanych doniesień naukowych jest często poruszanym problemem ze względu na wiarygodność i użyteczność przedstawianych w nich danych. Metodologia badań naukowych pozostaje niedocenianym i często bagatelizowanym punktem w prowadzeniu medycznych prac naukowych, wpływającym na zasady dobrej praktyki publikacyjnej. W prezentowanym artykule zwrócono uwagę na często występujące problemy związane z interpretacją uzyskanych wyników oraz zilustrowano schemat podstawowego postępowania statystycznego, które powinno towarzyszyć analizie otrzymanych danych. Uwzględniono ponadto problem doboru uczestników do badania oraz metod kontroli czynników potencjalnie zakłócających wyniki.