Postępowanie przedszpitalne w ostrych zespołach wieńcowych - Śpiewak, Mateusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Ostry zespół wieńcowy jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia i dlatego wymaga szybkiego podjęcia właściwych kroków diagnostycznych i terapeutycznych. Postępowanie przedszpitalne powinno polegać przede wszystkim na szybkim postawieniu właściwego rozpoznania wstępnego, zabezpieczeniu funkcji życiowych i zastosowaniu swoistego leczenia, które powinno być rozpoczęte już w domu pacjenta. Pacjentom bez przeciwwskazań należy jak najszybciej podać kwas acetylosalicylowy oraz klopidogrel.