Telekardiologia w praktyce ambulatoryjnej, czyli świat w zasięgu ręki - Zaczek, Rajmund (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Telemedycyna, czyli medycyna na odległość, wraz z szybkim rozwojem technologii multimedialnych wkracza coraz śmielej do świadomości lekarzy i pacjentów jako rzeczywistość i nic nie wskazuje na to, aby cokolwiek mogło to zmienić. Już dziś w wielu rejonach świata stanowi jedyny pomost między pacjentem a lekarzem lub lekarzem a ośrodkiem o najwyższym stopniu referencyjności. W niniejszym artykule czytelnik znajdzie przykłady zastosowania tej nowoczesnej technologii w kardiologii.