Pacjent z przewlekłą niewydolnością serca – postępowanie w praktyce ambulatoryjnej - Marchel, Michał (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Niewydolność serca (NS) jest jednym z największych wyzwań dla kardiologii w nadchodzących dekadach. Szczególną rolę zaczyna odgrywać prewencja rozwoju NS. Obecnie zwiększa się znaczenie diagnostyki biochemicznej, w tym przede wszystkim oznaczeń biomarkerów NS. W pracy zaprezentowano aktualnie obowiązujące wytyczne dotyczące oznaczania peptydów natriuretycznych, jedynego spośród biomarkerów, zalecanego obecnie w diagnostyce i terapii pacjentów z przewlekłą NS. Podsumowano ponadto wiedzę dotyczącą prognozowania i oceny rokowania u chorych z przewlekłą niewydolnością serca. Omówiono postępowanie niefarmakologiczne w niewydolności serca, zaprezentowano w skróconej formie wskazania do stosowania poszczególnych grup leków w zależności od zaawansowania NS, a także przedstawiono wskazania do wybranych metod zabiegowych. Przeanalizowano również najczęstsze przyczyny zaostrzenia objawów niewydolności serca.