Podstawowe wiadomości o implantowalnym kardiowerterze-defibrylatorze (ICD) - Stolarz, Przemysław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Artykuł omawia najczęstsze problemy występujące u chorego z implantowalnym kardiowerterem-defibrylatorem (ICD), tj. zasadę działania i możliwości diagnostyczno-terapeutyczne urządzenia, dobór rodzaju ICD do chorego, identyfikację typu ICD, dokumentację leczniczą oraz informację dla pacjenta i jego najbliższego otoczenia. Przedstawiono też typowe sytuacje kliniczne, takie jak kontrola i programowanie ICD, burza elektryczna, współistniejące arytmie nadkomorowe czy interakcje z zewnętrznymi generatorami pola elektromagnetycznego.