Pacjent po ablacji migotania przedsionków – co dalej? - Lodziński, Piotr; Koźluk, Edward (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Najczęściej występującym typem arytmii jest migotanie przedsionków, co stanowi ok. 1/3 wszystkich hospitalizacji spowodowanych zaburzeniami rytmu serca. Dane epidemiologiczne oraz wzrastająca liczba wykonywanych zabiegów ablacji u pacjentów z migotaniem przedsionków uświadamiają nam, że coraz częściej lekarze różnych specjalności będą stykali się z problemem prowadzenia takich właśnie pacjentów. Opublikowane ostatnio wytyczne ACC/AHA/ESC, dotyczące postępowania z pacjentami z migotaniem przedsionków, oraz konsensus ekspertów HRS/EHRA/ECAS stanowią podstawę przy podejmowaniu decyzji o kwalifikacji do zabiegu oraz o prowadzeniu pacjenta tuż po nim.