Strategia chirurgicznego leczenia otyłości patologicznej - Kaska, Łukasz; Makarewicz, Wojciech; Stefaniak, Tomasz; Kobiela, Jarosław; Śledziński, Zbigniew (Kardiologia na co Dzień, 2007)
Otyłość patologiczna stała się problemem zdrowotnym nie tylko w krajach wysoko rozwiniętych, ale także w krajach rozwijających się, takich jak Polska. Programy leczenia zachowawczego wydają się być nieskuteczne dla pacjentów z wartością BMI >40. Udowodniono, że chirurgiczne metody leczenia pozwalają na skuteczną i trwałą redukcję masy ciała oraz zmniejszenie liczby zachorowań i umieralności na choroby związane z otyłością. Chorzy kwalifikujący się do leczenia operacyjnego wymagają jednak przygotowania i prowadzenia pooperacyjnego przez zespół wielodyscyplinarny. Autorzy opisują metody leczenia chirurgicznego oraz przedstawiają rolę zespołu wielodyscyplinarnego w kwalifikacji, przygotowaniu oraz prowadzeniu pooperacyjnym pacjentów z otyłością.