Artykuł oryginalnyJatrogenne dyssekcje tętnicy szyjnej wspólnej - Tekieli, Łukasz; Pieniążek, Piotr; Musiałek, Piotr; Motyl, Rafał; Przewłocki, Tadeusz; Kabłak-Ziembicka, Anna; Biernacka, Barbara; Tracz, Wiesława (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2007)
Jatrogenna dyssekcja tętnicy szyjnej wspólnej jest rzadkim, choć potencjalnie niebezpiecznym powikłaniem zabiegów przezskórnej angioplastyki tętnic szyjnych (ang. carotid artery stenting – CAS). Jatrogenna dyssekcja wystąpiła u 2 (0,4%) chorych spośród 480, u których wykonano zabieg CAS z zastosowaniem czasowych urządzeń protekcyjnych mózgu w tutejszym ośrodku. W obu przypadkach do rozwarstwienia tętnicy szyjnej wspólnej doszło w trakcie kaniulacji cewnikiem diagnostycznym i teflonowym prowadnikiem. Oba przypadki wymagały implantacji dodatkowych stentów z uwagi na duże ryzyko okluzji naczynia, rozległość uszkodzenia i upośledzenie przepływu. Zarówno w okresie okołozabiegowym, jak i w trakcie 3-miesięcznej obserwacji u chorych nie stwierdzono nowych objawów niedokrwienia mózgu. Leczenie jatrogennej dyssekcji tętnicy szyjnej wspólnej za pomocą przezskórnej angioplastyki z implantacją stentu jest w naszej opinii metodą skuteczną, zapewniającą przywrócenie prawidłowej anatomii i funkcji uszkodzonej ściany tętnicy.